MERCADO, Campo de Ourique…/ Der MARKT – Campo de Ourique…/The MARKET – Campo de Ourique …


Texto e vídeo: Liliana Borges em Portugal, Conhecendo os Cantos e Recantos pelo Mundo…

Campo de Ourique é uma freguesia do município de Lisboa inserida na Zona do Centro Histórico que foi criado na altura da reorganização administrativa da capital em 2012, fruto da fusão de Santa Isabel e Santo Condestável.

O bairro é gracioso, tranquilo e residencial com um forte comércio diversificado, marcando sua presença com traços modernos e tradicionais, harmonicamente, no coração da cidade entre as Amoreiras, Estrela e Prazeres.

É muito agradável caminhar por suas ruas, pois aproveitei a oportunidade da companhia de bons amigos para curtir e conhecer o lugar. Logo que chegamos fomos ao “Mercado de Campo de Ourique”. Visitar mercados é sempre uma ótima pedida, pois conhecemos uma porção da região recheada de cultura, história, culinária, economia e seus produtos regionais, enfim suas tradições.

Uma das entradas está afixada o “Manifesto do Mercado”, forma adorável de descrever e sentir o ambiente em poesia: “…é para quem tem olho na barriga. É assim desde 1934. É um lugar ameno e fresco, popular e charmoso, caricato e formal, arejado e resguardado, novo e antigo, onde se come bem e se é bem servido para comer em casa…”

É exatamente como mencionam: “São os frescos de Lisboa”, pois suas frutas, legumes e produtos estão sempre frescos com excelente qualidade. A estrutura é composta por peixarias, floristas, tapas, petiscos, bebidas, gelados, iguarias portuguesas, frescura e tradição, além de tudo isto é ponto de encontro de amigos.

Passeando por seus corredores tive o privilégio de conhecer a linda senhorinha Fernanda Mota quem é florista no mercado há 50 anos e sua encantadora loja. Mais adiante os “Frutos Secos do Mercado” com seus saborosos produtos com atenção do Senhor Felipe Lopes, entre muitos outros.

A culinária é uma de suas preciosidades. Saboreamos “Berbigão à Bulhão Pato”. É uma espécie de molusco em uma concha formado por duas valvas. O nome do petisco provavelmente é um tributo ao poeta português Raimundo Antônio de Bulhão Pato após ter mencionado um cozinheiro nos seus escritos.

Não paramos por aí, saboreamos um suculento “Pica Pau de Porco”, é semelhante nossa carne picadinha, porém temperada a base de alho, louro e vinho branco, ainda, petiscamos batatas fritas crocantes com oréganos e queijo da ilha, acompanhamos com os preciosos vinhos portugueses e cervejas especiais. E por fim o Moscatel Roxo de Setúbal Superior da José Maria da Fonseca.

Vale destacar que há grande variedades de sabores, incluído deliciosos sanduiches, petiscos e muito mais. Minha filha preferiu um italiano, “espaguete à carbonara”, como sobremesa um gelado artesanal de morango, “Artisani”. Simplesmente tudo que experimentamos estava espetacular…

Continuando a caminhada nas redondezas nos deparamos com a suntuosa Igreja do Santo Condestável projetada pelo arquiteto português Vasco Regaleira, inaugurada em 1951. Sua denominação foi em honra a D. Nuno Álvares Pereira (1360-1431), conhecido como Santo Condestável, foi um general português do século XIV, considerado génio militar que comandou exércitos na sua maioria com número de soldados inferior ao inimigo e venceu todas as batalhas.

Nas proximidades o comércio floresce, entre eles a “Gleba, Moagem e Padaria” que enchem nossos olhos e paladar, bela decoração e produtos de dar água na boca. Saboreamos um delicioso panetone com frutas secas e chocolate. “É dos Deuses!”

Vale salientar que compartilhamos tudo, é uma forma de apreciar diversos sabores da culinária em uma região. Um pouco de tudo…

E assim passamos uma tarde agradabilíssima, falamos muitas bobagens, risadas e gargalhadas, momentos que levamos como boas recordações por toda vida…

Observação: se você quiser continuar “viajando” com o nosso blog, clique no botão “seguir” localizado no canto inferior direito dessa página. Você também pode “viajar” pelo Brasil conhecendo nosso  livro impresso  66 x Brasil e sua versão digital 66 Belezas do Brasil.

 Der MARKT – Campo de Ourique…

Text und video: Liliana Borges em Portugal, Kennt die Ecken und Winkel der Welt…

Campo de Ourique ist eine Teilgemeinde in der Gemeinde Lissabon, die sich in der Zone des historischen Zentrums befindet, die zum Zeitpunkt der administrativen Neuordnung der Hauptstadt im Jahr 2012 durch den Zusammenschluss von Santa Isabel und Santo Condestável entstand.

Die Nachbarschaft ist freundlich, friedlich und wohnhaft mit einem stark diversifizierten Handel, der seine Präsenz mit modernen und traditionellen Elementen harmonisch im Herzen der Stadt zwischen Amoreiras, Estrela und Prazeres unterstreicht.

Es ist sehr angenehm, durch die Straßen zu schlendern, da ich die Gelegenheit der Gesellschaft guter Freunde genutzt habe, um den Ort zu genießen und kennenzulernen. Gleich nach unserer Ankunft ging es zum „Mercado de Campo de Ourique“. Der Besuch von Märkten ist immer eine gute Option, da wir so einen Teil der Region voller Kultur, Geschichte, Küche, Wirtschaft und seinen regionalen Produkten, kurz seine Traditionen, kennenlernen.

Einer der Einträge ist das „Marktmanifest“, eine schöne Art, die Umwelt in Gedichten zu beschreiben und zu fühlen: „… es ist für diejenigen, die ein Auge im Bauch haben. Das ist schon seit 1934 so. Es ist ein warmer und frischer Ort, beliebt und charmant, karikiert und formell, luftig und abgeschieden, neu und alt, wo man gut isst und gut zu Hause serviert …”

Es ist genau so, wie sie sagen: „Sie sind frisch aus Lissabon“, denn ihr Obst, Gemüse und ihre Produkte sind immer frisch und in hervorragender Qualität. Die Struktur besteht aus Fischhändlern, Floristen, Tapas, Snacks, Getränken, Eis, portugiesischen Köstlichkeiten, Frische und Tradition, außerdem ist dies ein Treffpunkt für Freunde.

Als ich durch die Marktgänge schlenderte, hatte ich das Privileg, die schöne Dame Fernanda Mota zu treffen, die seit 50 Jahren Floristin auf dem Markt in ihrem charmantem Geschäft ist. Weiterhin die „Trockenfrüchte des Marktes“ mit ihren leckeren Produkten unter der Aufsicht von Herrn Felipe Lopes und vieles mehr.

Kochen ist einer seiner Schätze. Wir probieren „Berbigão à Bulhão Pato“. Es ist eine Weichtierart in einer Schale, die aus zwei Klappen besteht. Der Name der Vorspeise ist wahrscheinlich eine Hommage an den portugiesischen Dichter Raimundo Antônio de Bulhão Pato, nachdem er in seinen Schriften einen Koch erwähnt hatte.

Wir haben hier nicht aufgehört, wir genossen ein saftiges „Pica Pau de Porco“, ähnlich unserem Hackfleisch, aber gewürzt mit Knoblauch, Lorbeer und Weißwein, portugiesischen Weinen und speziellen Bieren. Und schließlich das Moscatel Roxo de Setúbal Superior von José Maria da Fonseca.

Es ist erwähnenswert, dass es eine große Auswahl an Geschmacksrichtungen gibt, darunter köstliche Sandwiches, Snacks und vieles mehr. Meine Tochter bevorzugte einen Italiener, „Spaghetti à Carbonara“, zum Nachtisch ein handwerkliches Erdbeereis, „Artisani“. Alles, was wir erlebt haben, war spektakulär…

Wenn wir dann den Spaziergang in der Umgebung fortsetzen, stoßen wir auf die prächtige Kirche Santo Condestável, die vom portugiesischen Architekten Vasco Regaleira entworfen wurde und 1951 eingeweiht wurde. Ihr Name wurde zu Ehren von D. Nuno Álvares Pereira (1360-1431), bekannt als Santo Condestável, benannt nach einem portugiesischen General aus dem 14. Jahrhundert, der als ein militärisches Genie galt und Armeen meist mit weniger Soldaten als der Feind befehligte und dennoch jede Schlacht gewann.

In der Nähe floriert der Handel, darunter die „Gleba, Grinding and Bakery“, die unsere Augen und unseren Gaumen bezauberten, schöne Dekorationen und köstliche Produkte. Wir probieren einen leckeren Panettone mit Trockenfrüchten und Schokolade. “Es ist einfach göttlich!”

Es ist auch erwähnenswert, dass wir alles teilen, es ist eine Möglichkeit, verschiedene Geschmacksrichtungen der Küche einer Region zu genießen. Ein bisschen von allem…

Und so verbrachten wir einen sehr angenehmen Nachmittag, wir haben viel Unsinn geredet, gelacht und gelacht, Momente, die wir für ein Leben lang als schöne Erinnerung behalten…

Hinweis: Falls Sie unserem  Blog folgen wollen, dann klicken Sie unten rechts einfach auf “Weiter”, Sie werden dann zukünftig automatisch informiert. Sie können auch durch Brasilien reisen und unser Buch 66 SEHENSWÜRDIGKEITEN IN BRASILIEN  kennenlernen und 66 x Brazil – A Mosaic of Beauties.

The MARKET – Campo de Ourique …

Text and video: Liliana Borges, Knowing the Nooks and crannies around the world…

Campo de Ourique is a sub-municipality in the municipality of Lisbon, located in the area of the historic center, created at the time of the administrative reorganization of the capital in 2012 through the merger of Santa Isabel and Santo Condestável.

The neighborhood is friendly, peaceful and residential with a highly diversified trade, which harmoniously underlines its presence with modern and traditional elements in the heart of the city between Amoreiras, Estrela and Prazeres.

It is very pleasant to stroll through the streets as I took the opportunity of the company of good friends to enjoy and get to know the place. Immediately after our arrival we went to the “Mercado de Campo de Ourique”. Visiting markets is always a good option as we get to know a part of the region full of culture, history, cuisine, economy and its regional products, in short, its traditions.

One of the entries is the “market manifesto”, a beautiful way of describing and feeling the environment in poetry: “… it is for those who have an eye in their stomach. This has been the case since 1934. It’s a warm and fresh place, popular and charming, caricatured and formal, airy and secluded, new and old, where you can eat well and serve well at home … ”

It is exactly as they say: “You are fresh from Lisbon”, because their fruit, vegetables and products are always fresh and of excellent quality. The structure consists of fishmongers, florists, tapas, snacks, drinks, ice cream, Portuguese delicacies, freshness and tradition, besides, this is a meeting point for friends.

As I strolled through the market aisles, I had the privilege of meeting the lovely lady Fernanda Mota, who has been a florist in the market in her charming shop for 50 years. Furthermore, the “dried fruits of the market” with their delicious products under the supervision of Mr. Felipe Lopes and much more.

Cooking is one of his treasures. We try “Berbigão à Bulhão Pato”. It is a species of mollusc in a shell that has two flaps. The name of the starter probably pays homage to the Portuguese poet Raimundo Antônio de Bulhão Pato, after mentioning a chef in his writings.

We didn’t stop there, we enjoyed a juicy “Pica Pau de Porco”, similar to our minced meat, but flavored with garlic, bay leaves and white wine, Portuguese wines and special beers. And finally the Moscatel Roxo de Setúbal Superior by José Maria da Fonseca.

It’s worth noting that there is a wide variety of flavors to choose from, including delicious sandwiches, snacks, and more. My daughter preferred an Italian, “Spaghetti à Carbonara”, for dessert an artisanal strawberry ice cream, “Artisani”. Everything we experienced was spectacular …

If we then continue the walk in the area, we come across the magnificent Santo Condestável Church, designed by the Portuguese architect Vasco Regaleira and inaugurated in 1951. The name was given in honor of D. Nuno Álvares Pereira (1360-1431), known as Santo Condestável, named after a 14th century Portuguese general who was considered a military genius and usually commanded armies with fewer soldiers than the Enemy, yet won every battle.

Trade is flourishing nearby including the “Gleba, Grinding and Bakery” that charmed our eyes and palate, beautiful decorations and delicious products. We try a delicious panettone with dried fruit and chocolate. “It’s just divine!”

It’s also worth noting that we share everything, it’s a way to enjoy different flavors of a region’s cuisine. A little bit of everything …

And so we spent a very pleasant afternoon, we talked a lot of nonsense, laughed and laughed, moments that we will keep as beautiful memories for a lifetime …

Note: If you want to follow our “Travels” on the blog, simply click on “Seguir” in the lower right corner, you will be then automatically informed in the future. You can continue traveling with us with our book Brazil´s 66 Beautiful Sites and 66 x Brazil – A Mosaic of Beauties.  

Uma consideração sobre “MERCADO, Campo de Ourique…/ Der MARKT – Campo de Ourique…/The MARKET – Campo de Ourique …”

  1. Mercado é o coração de um povo. Conhecer sempre dará uma idéia da economia, cultura, história e culinária da região. Ameiiiii o Mercado do Ourique.

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